W końcu nadszedł czas nadrobić zaległości. Za oknem pierwsze podrygi wiosny więc i u nas na talerzach wiosennie, kolorowo i zdrowo. Ta sałatka chodziła za mną od kilku dni. Od kiedy jadłam ją w "Sfinksie". Bardzo mi smakowała więc siedziałam nad talerzem i rozbierałam ją na części pierwsze, żeby sprawdzić co w niej jest. I chyba mi się udało, nie byłam pewna tylko sosu, dlatego dałam vinaigrette, wiedziałam że tym na pewno jej nie zepsuje.
Sałatka z serem pleśniowym i boczkiem
Składniki:
- mieszanka sałat
- 15 pomidorków koktajlowych (w sezonie mogą być zwykłe)
- papryka żółta
- 250 g boczku wędzonego
- 150 g dowolnego sera pleśniowego
- sos vinaigrette (u mnie niestety gotowy)
Do miski wrzucamy sałatę, paprykę pokrojoną w niewielki paski oraz połówki pomidorków .
Polewamy sosem. Mieszamy. Dodajemy pokrojony w kostkę ser i delikatnie mieszamy.
Nakładamy na talerz i posypujemy skwarkami z boczku.
Najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym z serem na które przepis niżej.
Pieczywo czosnkowe z serem
Składniki:
- bagietka
- masło (mała kostka)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- bazylia
- ser żółty (tak na oko, żeby starczyło na całą bagietkę)
Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy przygotowanym masłem. Każdą kromkę posypujemy startym serem i na 10 minut do piekarnika.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz