poniedziałek, 31 stycznia 2011

Focaccia z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami

Focaccia jest rodzajem włoskiego pieczywa, będącego podstawą pizzy tzw. spód pizzy. Dodatki można komponować wg. własnych upodobań. Można też upiec placek bez dodatków i jeść maczany w oliwie z oliwek z dodatkiem np. czosnku. Bardzo proste i szybkie danie które z powodzeniem może być urozmaiceniem od codziennych kanapek. 


Focaccia z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami

Ciasto:
Dodatki:
  • 50 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w paski
  • 2 łyżki parmezanu
  • oliwa do posmarowania formy

Cisto rozwałkować na cienki placek, przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia w którym będziemy piec (ja robię to w naczyniu do tarty o średnicy 27 cm). Na wierzchu układamy oliwki i pomidory, delikatnie dociskamy je ręką do ciasta (nie będą odpadać po upieczeniu), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby trochę podrosło. Posypujemy parmezanem i pieczemy ok. 30 minut, aż placek zrobi się rumiany i chrupiący. Focaccie zjedliśmy z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz