Focaccia jest rodzajem włoskiego pieczywa, będącego podstawą pizzy tzw. spód pizzy. Dodatki można komponować wg. własnych upodobań. Można też upiec placek bez dodatków i jeść maczany w oliwie z oliwek z dodatkiem np. czosnku. Bardzo proste i szybkie danie które z powodzeniem może być urozmaiceniem od codziennych kanapek.
Focaccia z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami
Dodatki:
- 50 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 2 łyżki parmezanu
- oliwa do posmarowania formy
Cisto rozwałkować na cienki placek, przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia w którym będziemy piec (ja robię to w naczyniu do tarty o średnicy 27 cm). Na wierzchu układamy oliwki i pomidory, delikatnie dociskamy je ręką do ciasta (nie będą odpadać po upieczeniu), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby trochę podrosło. Posypujemy parmezanem i pieczemy ok. 30 minut, aż placek zrobi się rumiany i chrupiący. Focaccie zjedliśmy z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz