sobota, 29 stycznia 2011

Pilaw

Ryż bardzo rzadko gości w naszej kuchni, więc przy okazji robienia czystek w lodowce stwierdziłam, że tym razem na obiad będzie coś z ryżem. Przestudiowałam kilka przepisów i padło na pilaw. Tradycyjne danie kuchni Tureckiej.

---
Pilaw

Składniki:
  • 250 g ryżu
  • 250 g mięsa wieprzowego (powinna być baranina albo kurczak, ale ja usiałam zutylizować wieprzowinę)
  • 250 g cebuli (ok. 2 duże sztuki)
  • 250 g marchewki (ok. 2 sztuki)
  • 750 g bulionu (może być z kostki)
  • 2 -3 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu, kurkumy, szafrany i szałwii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Ryż płuczemy i moczyć w osolonej wodzi ok. 6 godzin (możemy też namoczyć go na noc). Mięso kroimy w nieduże paski, cebulę w piórka a marchewkę w tzw. zapałkę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu podlewając bulionem (ilość bulionu zużytego do mięsa to ok. pół łyżki wazowej) ok. 10 minut, mięso powinno się bobrze zrumienić. Mięso przykrywamy i odstawiamy.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy (uważamy, żeby czosnek się nie przypalił), dodajemy cebulę i marchewkę i smażymy ok. 10 - 15 minut, aż cebula się zeszkli. Do warzyw dodajemy przyprawy (oprócz szałwii) i mieszamy. wygładzamy powierzchnię, na wierzch wsypujemy namoczony ryż, wygładzamy i dodajemy mięso (nie mieszamy mają powstać 3 warstwy). Całość zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy ok. 15 - 20 minut (do całkowitego wchłonięcia płynu). Na koniec posypujemy szałwią, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz