I znowu pyszności przywiezione z Chorwacji. Wspaniała pizza, niesamowite połączenie szynki parmeńskiej i rukoli. Taka mała namiastka wakacji.
Ciasto z przepisu podzieliłam na 2 części. Z jednej zrobiłam pizze a z drugiej focaccie (przepis poniżej). Spód z takiej ilości ciasta jest bardzo cieniutki i chrupiący, takie jak lubimy, jeżeli ktoś woli coś konkretniejszego proponuje wykorzystać całe cisto. To samo dotyczy focacci (nie mam pojęcia jak to się odmienia).
---
Pizza z szynką parmeńską i rukolą
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g wody
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Drożdże mieszamy z cukrem i 2 łyżkami wody, odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże ruszyły. Dodajemy resztę składników i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Z ciasta formujemy kule, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 - 40 do wyrośnięcia.
Sos:
- puszka pomidorów
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- ok. łyżeczki soli
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- łyżeczka ziół prowansalskich
Do garnka wlewamy pomidory razem z zalewą, dodajemy posiekany ząbek czosnku i przyprawy (poza solą). Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, do zredukowania objętości o połowę. Na koniec dodajemy sól do smaku.
Dodatki:
- 100 g startego sera żółtego (gatunek dowolny)
- 50 g szynki parmeńskiej
- garść świeżej rukoli
- oliwa do posmarowania formy
ciasto rozwałkować na cienki placek. Przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia w którym będziemy piec (ja robię to w naczyniu do tarty o średnicy 27 cm). Ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem, na wierzch układamy szynkę. Pizze pieczemy w piekarniku ok. 30 minut. gotową pizze kroimy, posypujemy świeżą rukolą i delektujemy sie jej cudownym smakiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz