poniedziałek, 31 stycznia 2011

Pizza z szynką parmeńską i rukolą

I znowu pyszności przywiezione z Chorwacji. Wspaniała pizza, niesamowite połączenie szynki parmeńskiej i rukoli. Taka mała namiastka wakacji.
Ciasto z przepisu podzieliłam na 2 części. Z jednej zrobiłam pizze a z drugiej focaccie (przepis poniżej). Spód z takiej ilości ciasta jest bardzo cieniutki i chrupiący, takie jak lubimy, jeżeli ktoś woli coś konkretniejszego proponuje wykorzystać całe cisto. To samo dotyczy focacci (nie mam pojęcia jak to się odmienia). 

---

Pizza z szynką parmeńską i rukolą
Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Drożdże mieszamy z cukrem i 2 łyżkami wody, odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże ruszyły. Dodajemy resztę składników i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Z ciasta formujemy kule, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 - 40 do wyrośnięcia.

Sos:
  • puszka pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ok. łyżeczki soli
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka ziół prowansalskich 
Do garnka wlewamy pomidory razem z zalewą, dodajemy posiekany ząbek czosnku i przyprawy (poza solą). Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, do zredukowania objętości o połowę. Na koniec dodajemy sól do smaku.

Dodatki:
  • 100 g startego sera żółtego (gatunek dowolny)
  • 50 g szynki parmeńskiej
  • garść świeżej rukoli
  • oliwa do posmarowania formy
ciasto rozwałkować na cienki placek. Przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia w którym będziemy piec (ja robię to w naczyniu do tarty o średnicy 27 cm). Ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem, na wierzch układamy szynkę. Pizze pieczemy w piekarniku ok. 30 minut. gotową pizze kroimy, posypujemy świeżą rukolą i delektujemy sie jej cudownym smakiem. 
Smacznego :)

I na koniec jeszcze kilka wspomnień z wakacji


 Sąsiad z ogródka 
---
Stocznia nocą
---
Trogir
---
---
Koloseum w Puli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz