środa, 2 lutego 2011

Ekspresowa fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku jest jednym z naszych ulubionych dań. niestety w tygodniu nie bardzo mam czas na moczenie fasoli i czekanie aż się ugotuje. Dlatego zmodyfikowałam przepis na klasyczną fasolkę i zamiast suchej fasoli stosuje fasolę w puszce. 

---

Ekspresowa fasolka po bretońsku

Składniki:
  • 500 ml przecieru pomidorowego 
  • 2 puszki białej fasoli
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g kabanosów wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
Na suchej patelni podsmażamy boczek i kabanosy, gdy wytopi się trochę tłuszczu dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli. 
Do garnka wlewamy przecier, dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku i gotujemy. Gdy sos zacznie bulgotać dodajemy podsmażone mięso z cebulę. Gotujemy na małym ogniu ok. 25 - 30 minut. na koniec dodajemy odcedzoną fasolę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy jeszcze 10 - 15 minut. Podajemy na ciepło.
Smacznego :)

PS. Moje pierwsze samodzielne zdjęcia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz