Fasolka po bretońsku jest jednym z naszych ulubionych dań. niestety w tygodniu nie bardzo mam czas na moczenie fasoli i czekanie aż się ugotuje. Dlatego zmodyfikowałam przepis na klasyczną fasolkę i zamiast suchej fasoli stosuje fasolę w puszce.
---
Ekspresowa fasolka po bretońsku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 puszki białej fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g kabanosów wieprzowych
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz do smaku
Na suchej patelni podsmażamy boczek i kabanosy, gdy wytopi się trochę tłuszczu dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli.
Do garnka wlewamy przecier, dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku i gotujemy. Gdy sos zacznie bulgotać dodajemy podsmażone mięso z cebulę. Gotujemy na małym ogniu ok. 25 - 30 minut. na koniec dodajemy odcedzoną fasolę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy jeszcze 10 - 15 minut. Podajemy na ciepło.
Smacznego :)
PS. Moje pierwsze samodzielne zdjęcia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz