sobota, 5 lutego 2011

Bułgarski chlebek "słoneczko" z migdałami i cynamonem

Ale mam ostatni fazę na pieczenie. Dziś na śniadanie mieliśmy przepyszny bułgarski chlebek zwany słoneczkiem. Przepis znalazłam na Moich Wypiekach. Trochę go zmodyfikowałam bo zamarzyło mi się coś z migdałami. Zrobiłam z 1/4 porcji, bo tyle jest akurat dla naszej dwójki i piekłam w naczyniu o wymiarach 18x18 cm. (w nawiasach podałam oryginalną ilość składników na 2 formy o średnicy 30 cm). 


---
---
Bułgarski chlebek zwany słonecznikiem


Składniki:
  • 250 g mąki + 1/2 szklanki w zapasie do podsypywania i wyrabiania (1 kg + 2 szklanki w zapasie do podsypywania i wyrabiania)
  • 1 jajko + żółtko do posmarowania (3 duże jajka + żółtko do posmarowani)
  • 1/2 łyżki soku z cytryny (3 łyżki octu winnego 6% lub 2 łyżki soku z cytryny)
  • 1 łyżka oliwy z pestek winogron (3 łyżki oleju słonecznikowego)
  • 1 łyżka cukru (3 łyżki cukru)
  • 1/2 szklanki letniego mleka (2 szklanki letniego mleka)
  • sos do smarowania (125 g masła)
  • 10 g świeżych drożdży (40 g świeżych drożdży)
  • 1 łyżka mielonych migdałów
Sos do smarowania:
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki zmielonych migdałów
  • aromat migdałowy
W garnuszku roztopić masło, dodać cynamon, cukier, aromat i migdały, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Drożdże mieszamy z 1/2 łyżki cukru, 1 łyżką mąki, 3 łyżkami mleka i odstawiamy na ok. 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki (jajko, mleko, sól oliwę, sok z cytryny, migdały), dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i wyrabiamy aż zacznie odchodzić od rąk. z wyrobionego ciasta formujemy kule, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkować na cieniutki placek, posypując mąką by się nie kleiły do batu. Każdy placek smarujemy przygotowanym sosem. 4 placki układamy jeden na drugim i zwijamy w rulonik. To samo robimy z pozostałymi 4 plackami. Otrzymujemy 2 ruloniki zwinięte, każdy z 4 placków. Z ruloników wycinamy trójkąty, a końce formujemy małe  kulki.


Przygotowane Trójkąty i kuli układamy w naczyniu w kształt "słoneczka" (trójkąty na zewnątrz a kulki w środku). 


Ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.Smakuje wspaniale ze szklanką ciepłego kakao.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz