Składniki suche na 1 porcję:
- 150 g mąki
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Składniki mokre na 1 porcję:
- 2 jajka
- 100 g słodkiej śmietanki 36%
- 50 g roztopionego masła
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Dodatki na 1/2 porcji:
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Polewa na 1/2 porcji:
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 3 kostki białej czekolady
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 36%
Śmietanę i czekoladę podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Cały czas mieszamy, żeby masa się nie przypaliła. Polewę należy przygotować jak muffinki będą już gotowe.
Łączymy ze sobą składniki mokre i suche (po wymieszaniu składników podzieliłam ciasto na pół i zrobiłam dwa rodzaje muffinek). Dodajemy wiórki kokosowe z cytryną i dokładnie mieszamy.Foremki wyłożyć papilotkami (jeżeli używamy foremek sylikonowych możemy pominąć papilotki) i napełnić masą do 2/3 wysokości i piec w 180 stopniach, przez 20 - 25 minut. Odstawić, żeby przestygły. W tym czasie przygotować polewę. Muffinki posmarować polewą czekoladową i posypać wiórkami.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz