niedziela, 20 lutego 2011

Muffinki kokosowe z polewą z białej czekolady




Muffinki kokosowe z polewą z białej czekolady

Składniki suche na 1 porcję:
  • 150 g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Składniki mokre na 1 porcję:
  • 2 jajka 
  • 100 g słodkiej śmietanki 36%
  • 50 g roztopionego masła
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Dodatki na 1/2 porcji:
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Polewa na 1/2 porcji:
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 3 kostki białej czekolady 
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 36%
Śmietanę i czekoladę podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Cały czas mieszamy, żeby masa się nie przypaliła. Polewę należy przygotować jak muffinki będą już gotowe.

Łączymy ze sobą składniki mokre i suche (po wymieszaniu składników podzieliłam ciasto na pół i zrobiłam dwa rodzaje muffinek).  Dodajemy wiórki kokosowe z cytryną i dokładnie mieszamy.Foremki wyłożyć papilotkami (jeżeli używamy foremek sylikonowych możemy pominąć papilotki) i napełnić masą do 2/3 wysokości i piec w 180 stopniach, przez 20 - 25 minut. Odstawić, żeby przestygły. W tym czasie przygotować polewę. Muffinki posmarować polewą czekoladową i posypać wiórkami.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz