sobota, 12 lutego 2011

Pancakes migdałowe z musem truskawkowym

Lubie weekendowe poranki, bo są takie leniwe, nigdzie się nie śpieszę i przede wszystkim mogę  zrobić pyszne słodkie śniadanie. A dzisiejsze było wyjątkowo pyszne. Mięciutkie placuszki z słodkim sosem owocowym, smakował jak lato.

---

Pancakes migdałowe z musem truskawkowym

Pancakes migdałowe:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • płatki migdałowe do posypania
Mus truskawkowy:
  • 250 g mrożonych truskawek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki wody
Truskawki wkładamy do garnka (nie rozmrażamy), dodajemy cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu, aż truskawki zaczną się rozpadać (można im trochę pomóc widelcem, albo tłuczkiem do ziemniaków) i uzyskają konsystencję musu. Jeżeli chcemy mieć mus bez "farfocli", to po ugotowaniu należy go zmiksować. Gotowy mus odstawiamy, żeby trochę przestygł.

Do miski wbijamy jajko i dokładnie roztrzepujemy, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Patelnie smarujemy olejem i niedużym ogniu smażymy małe placuszki (mi wchodziły po 3 na patelnie). Podajemy polane musem i posypane płatkami migdałowymi.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz