Lubie weekendowe poranki, bo są takie leniwe, nigdzie się nie śpieszę i przede wszystkim mogę zrobić pyszne słodkie śniadanie. A dzisiejsze było wyjątkowo pyszne. Mięciutkie placuszki z słodkim sosem owocowym, smakował jak lato.
Pancakes migdałowe z musem truskawkowym
Pancakes migdałowe:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- kilka kropel aromatu migdałowego
- płatki migdałowe do posypania
Mus truskawkowy:
- 250 g mrożonych truskawek
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 0,5 szklanki wody
Truskawki wkładamy do garnka (nie rozmrażamy), dodajemy cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu, aż truskawki zaczną się rozpadać (można im trochę pomóc widelcem, albo tłuczkiem do ziemniaków) i uzyskają konsystencję musu. Jeżeli chcemy mieć mus bez "farfocli", to po ugotowaniu należy go zmiksować. Gotowy mus odstawiamy, żeby trochę przestygł.
Do miski wbijamy jajko i dokładnie roztrzepujemy, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Patelnie smarujemy olejem i niedużym ogniu smażymy małe placuszki (mi wchodziły po 3 na patelnie). Podajemy polane musem i posypane płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz