piątek, 18 lutego 2011

Naleśniki zapiekane z fetą w sosie pomidorowy

Sposób na utylizacje naleśników, które zostały mi z wczorajszego obiadu, okazał się strzałem w dziesiątkę. Zawsze mam z tym problem, ile naleśników zrobić, żebyśmy wszystkie zjedli, albo co zrobić z 3 które zostały. Sposób jest prosty usmażyć jeszcze kilka i zrobić zapiekankę.


Naleśniki zapiekane z fetą w sosie pomidorowym.

Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut, żeby ciasto odpoczęło. Z ciasta smażymy cienki naleśniki, mi wychodzi ok. 10 sztuk (pamiętamy, żeby dobrze rozgrzać patelnie przed smażeniem). Naleśniki możemy usmażyć dzień wcześniej.

Farsz:
  • kostka sera typu feta
  • 30 czarnych oliwek
  • 8 pomidorków suszonych z oleju
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 200 g startego żółtego sera 
  • 10 plasterków szynki dojrzewającej 
Pomidory i oliwki odsączamy dokładnie z zalewy (najlepiej na papierowym ręczniku)i kroimy oliwki w plasterki a pomidory w drobną kostkę. Fetę mieszamy z jogurtem do uzyskania gładkiej masy, dodajemy  oliwki i pomidory, mieszamy.

Sos:
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nie dodaje soli do sosu, bo farsz jest wystarczająco słony. 

Każdego naleśniki smarujemy niewielką ilością sosu i posypujemy startym serem. Na środku kładziemy plasterek szynki i łyżeczkę farszu z fety. Zwijamy jak krokiety. Gotowe naleśniki układamy ciasno w naczyniu do pieczenia polewamy resztą sosu i posypujemy serem. Zapiekamy ok. 30 minut.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz