Sposób na utylizacje naleśników, które zostały mi z wczorajszego obiadu, okazał się strzałem w dziesiątkę. Zawsze mam z tym problem, ile naleśników zrobić, żebyśmy wszystkie zjedli, albo co zrobić z 3 które zostały. Sposób jest prosty usmażyć jeszcze kilka i zrobić zapiekankę.
Naleśniki zapiekane z fetą w sosie pomidorowym.
Naleśniki zapiekane z fetą w sosie pomidorowym.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut, żeby ciasto odpoczęło. Z ciasta smażymy cienki naleśniki, mi wychodzi ok. 10 sztuk (pamiętamy, żeby dobrze rozgrzać patelnie przed smażeniem). Naleśniki możemy usmażyć dzień wcześniej.
Farsz:
- kostka sera typu feta
- 30 czarnych oliwek
- 8 pomidorków suszonych z oleju
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 200 g startego żółtego sera
- 10 plasterków szynki dojrzewającej
Pomidory i oliwki odsączamy dokładnie z zalewy (najlepiej na papierowym ręczniku)i kroimy oliwki w plasterki a pomidory w drobną kostkę. Fetę mieszamy z jogurtem do uzyskania gładkiej masy, dodajemy oliwki i pomidory, mieszamy.
Sos:
- 300 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- bazylia
- oregano
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nie dodaje soli do sosu, bo farsz jest wystarczająco słony.
Każdego naleśniki smarujemy niewielką ilością sosu i posypujemy startym serem. Na środku kładziemy plasterek szynki i łyżeczkę farszu z fety. Zwijamy jak krokiety. Gotowe naleśniki układamy ciasno w naczyniu do pieczenia polewamy resztą sosu i posypujemy serem. Zapiekamy ok. 30 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz