niedziela, 20 lutego 2011

Chleb pszenny z rozmarynem

Przepis na chleb pochodzi od Liski.


Chleb pszenny z rozmarynem.

Zakwas:
  • 50 g zakwasu żytniego
  • 100 g wody
  • 150 g mąki żytniej
Składniki dokładnie wymieszać, przykryć folią i odstawić na 12 - 18 godzin

Ciasto:
  • cały zakwas
  • 400 g mąki pszennej
  • 180 g wody
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 g świeżych drożdży (1/3 łyżeczki suszonych)
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do rąk. Z cista formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrastać do momentu podwojenia swojej objętości (ok. 1 godziny).
Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 - 60 minut (ja swoje zostawiłam na noc). Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy wierzch oliwą. Chleb pieczemy ok. 45 - 60 minut w 220 stopniach. Przed krojeniem studzimy. Chleb ma bardzo intensywny rozmarynowy zapach.
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz