Chodziły za mną chyba ze dwa tygodnie i w końcu się zebrałam i zrobiłam. W brew pozorom sajgonki są bardzo łatwe do zrobienia i nie potrzeba przeznaczać dla nich dużych nakładów czasu. A wychodzą bardzo smaczne.
Sajgonki
Składniki :
- arkuszy papieru ryżowego
- makaronu sojowego
- 200 g wieprzowego mięsa mielonego
- 4 grzybu mun
- 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- olej do smażenia
- sos do sajgonek do podania
Grzyby i makaron namoczyć wg instrukcji na opakowaniu. Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię i chwile przesmażyć, dodać warzywa, drobno pokrojone w paski grzyby i makaron. Smażyć, aż warzywa będą miękkie. Dodać sól, pieprz i sos sojowy i wymieszać. Odstawić, żeby przestygło. Nie nakładamy gorącego farszu, bo sajgonki spuchną i będą pękać podczas smażenia.
Papier ryżowy przygotować wg. instrukcji na opakowaniu (należy go przez chwilę moczyć w letniej wodzie i położyć na desce żeby zmiękł). Na namoczone arkusze nakładamy po łyżce farszu i zwijamy wg. instrukcji która znajduje się na opakowaniu papieru ryżowego (właśnie tak mi się skojarzyło, że zawijamy je podobnie do gołąbków).
Na patelnię wlewamy olej ( do 1/2 wysokości patelni), rozgrzewamy i smażymy sajgonki na złoty kolor z obu stron . Podajemy na ciepło z sosem do sajgonek (ja zdecydowałam się na gotowca) i surówka z kapusty pekińskiej.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz