Przepis na to pieczywo znalazłam u Tatter, postanowiłam je upie bo urzekło mnie swoim kształtem. Przepis trochę zmodyfikowałam do własnych potrzeb. Chlebek smakuje znakomicie zarówno jako przekąska i jako kanapka.
Fougasse z oliwkami
- 200 g zakwasu pszennego
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki drożdży instant
- 30 oliwek
Oliwki kroimy w plasterki i przekładamy na papierowy ręczniki, żeby wyschły.
Wszystkie składniki ciasta (oprócz oliwek) mieszamy i wyrabiamy dość luźne ciasto. Formujemy kule i przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny (moje roso znacznie dłużej bo trzeba było iść do pracy). Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na dwie części. Dodajemy oliwki i zagniatamy, żeby oliwki połączyły się z ciastem. Z każdej części formujemy placek w kształcie liścia, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte placki nacinamy, najlepiej nożem do pizzy (potrzeba trochę cierpliwości) i smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką. Pieczemy ok 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz