sobota, 19 marca 2011

Puszyste bułeczki waniliowe

Lubie świeże, lekko ciepłe, drożdżowe bułeczki. Nic więcej oprócz kubka kawy do nich nie potrzebuje. Mogła bym jeść je codziennie. Zazwyczaj ciasto przygotowuje już wieczorem, poprzedniego dnia i wkładam na noc do lodówki, skraca to poranne przygotowanie i oczekiwanie na pyszne śniadanie. Dzisiejsze bułeczki są niezwykle puszyste, waniliowe i powalają smakiem. Robiąc te bułeczki wspomagałam się przepisem znalezionym u Liski.

Puszyste bułeczki waniliowe

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 50 g mleka
  • 30 g rozpuszczonego masła 
  • 30 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła do posmarowania
  • 1 łyżka cukru waniliowego do posypania
Mąkę, cukier, drożdże i sól wymieszać w misce, dodać mleko, przestudzone masło, jajko, ekstrakt i zagnieść miękki i elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, dokładnie przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (jak chcemy mieć bułeczki na śniadanie, możemy ciasto włożyć na noc do lodówki). Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy, dzielimy na 8 części, z których formujemy małe bułeczki. Bułki układamy obok siebie w tortownicy (ja używam tortownicy o średnicy 16 cm). Tortownice przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy  w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 30 minut.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz