Sernik idealny, mąż stwierdził, że to najlepsze sernik jaki jadł w życiu i muszę się z nim zgodzić, sernik jest po prostu wyśmienity. Kremowy i puszysty wierzch, czekoladowy spód. Po prostu pycha. Przepis na sernik powstał z kombinacji kilkunastu przejrzanych przeze mnie przepisów.
Sernik z czekoladą na spodzie z brownies
Spód:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 2 całe jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do małego garnuszka wkładamy pokrojone w kostkę masło i połamaną czekoladę, podgrzewamy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia składników (uważamy, żeby nie zagotować), odstawiamy, żeby ostygło. W misce ucieramy jajka z cukrem do momentu uzyskania kremowej konsystencji, dodajemy masę czekoladową i dokładnie mieszamy mieszamy. Do powstałej masy dodajemy mieszankę mąki, soli i proszku do pieczenia, mieszamy, ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownice i pieczemy ok. 15 - 20 minut w 180 stopniach, do momentu, aż wierzch zacznie się ścinać. Podpieczony spód odstawić do przestygnięcia.
Masa serowa:
Masa serowa:
- 250 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 250 g sera mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 15 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 jajka
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Twaróg mieszamy z mascarpone na jednolitą, gładką masę. Do masy serowej dodajemy czekoladę, cukier i mąką i dokładnie mieszamy, uważamy żeby nie było grudek. Dodajemy po jednym jajku i dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na ostudzony spód i pieczemy ok 60 minut w 150 stopniach. Pod koniec pieczenia pilnujemy, żeby sernik za mocno się nie zrumienił. Sernik studziły i wkładamy na noc do lodówki, żeby stężał (zapach , który roznosi się po domu skutecznie uniemożliwia tą czynność)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz