Co jakiś czas słyszę zrób coś normalnego do jedzenia, coś z ziemniakami. No i co jakiś czas robię coś normalnego z ziemniakami. Dzisiaj pulpeciki w sosie koperkowym.
Pulpeciki w sosie koperkowym
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego (np. szynki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięsa wieprzowego (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Cebule i czosnek drobno siekamy. Mięso mieszamy z cebulą, czosnkiem i przyprawami, dodajemy jajko, bułkę tartą i dobrze wyrabiamy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki na złoty kolor. Usmażone pulpeciki przekładamy na papierowy ręcznik. Pulpeciki podajemy polane sosem koperkowym.
Sos koperkowy:
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- 0,5 litra bulionu
- pęczek koperku
- 1 mała śmietana
- sól
- pieprz
Masła roztapiamy w małym garnku, dodajemy mąkę i smażymy, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie się rumienić dodajemy bulion, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy drobno posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Sos zdejmujemy z ognia i dajemy mu chwile przestygnąć. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i gotujemy ok 5 minut uważając, żeby nie przypalić.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz