sobota, 12 marca 2011

Pulpeciki w sosie koperkowym

Co jakiś czas słyszę zrób coś normalnego do jedzenia, coś z ziemniakami. No i co jakiś czas robię coś normalnego z ziemniakami. Dzisiaj pulpeciki w sosie koperkowym.


Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (np. szynki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa wieprzowego (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
Cebule i czosnek drobno siekamy. Mięso mieszamy z cebulą, czosnkiem i przyprawami, dodajemy jajko, bułkę tartą i dobrze wyrabiamy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki na złoty kolor. Usmażone pulpeciki przekładamy na papierowy ręcznik. Pulpeciki podajemy polane sosem koperkowym.

Sos  koperkowy:
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 0,5 litra bulionu
  • pęczek koperku
  • 1 mała śmietana
  • sól
  • pieprz
Masła roztapiamy w małym garnku, dodajemy mąkę i smażymy, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie się rumienić dodajemy bulion, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy drobno posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Sos zdejmujemy z ognia i dajemy mu chwile przestygnąć. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i gotujemy ok 5 minut uważając, żeby nie przypalić.

Smacznego:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz