piątek, 6 sierpnia 2010

Łosoś w sosie cytrynowym

W ramach zdrowego odżywiania dziś na obiad rybka. A tak naprawdę to stęskniłam się za smakiem dobrej ryby.

Łosoś w sosie cytrynowym 

Składniki:
  • 3 dzwonka z łososia
Marynata:
  • 5 łyżek oliwy
  • sól 
  • pieprz
  • sok z 0,5 cytryny
Sos:
  • 150 g serka mascarpone
  • sok z 0,5 cytryny
  • skórka starta z 0,5 cytryny
  • 1 papryczka chili
  • garść świeżego koperku
  • sól 
  • pieprz
Składniki marynaty dokładnie mieszamy w misce, dodajemy łososia i mieszamy tak by łosoś dokładnie pokrył się marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wykładamy na rozgrzaną patelnie i smażymy na złoty kolor po ok. 5-6 minut z każdej strony (nie dodaje oliwy do smażenia bo w marynacie jest jej wystarczająco dużo).
Do małego garnka wkładamy serek, sok z cytryny, skórkę z cytryny i pokrojoną w drobną kostkę papryczkę, mieszamy wszystkie składniki i gotujemy aż sos zrobi się rzadki, dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz wykładamy łososia i polewamy sosem. Łososia podaje z ziemniakami z  koperkiem i sałatką z pora i groszku.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz