W ramach zdrowego odżywiania dziś na obiad rybka. A tak naprawdę to stęskniłam się za smakiem dobrej ryby.
Łosoś w sosie cytrynowym
- 3 dzwonka z łososia
Marynata:
- 5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
- sok z 0,5 cytryny
Sos:
- 150 g serka mascarpone
- sok z 0,5 cytryny
- skórka starta z 0,5 cytryny
- 1 papryczka chili
- garść świeżego koperku
- sól
- pieprz
Składniki marynaty dokładnie mieszamy w misce, dodajemy łososia i mieszamy tak by łosoś dokładnie pokrył się marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wykładamy na rozgrzaną patelnie i smażymy na złoty kolor po ok. 5-6 minut z każdej strony (nie dodaje oliwy do smażenia bo w marynacie jest jej wystarczająco dużo).
Do małego garnka wkładamy serek, sok z cytryny, skórkę z cytryny i pokrojoną w drobną kostkę papryczkę, mieszamy wszystkie składniki i gotujemy aż sos zrobi się rzadki, dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz wykładamy łososia i polewamy sosem. Łososia podaje z ziemniakami z koperkiem i sałatką z pora i groszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz