czwartek, 26 sierpnia 2010

Domowa czekolada, czyli słodki smak dzieciństwa.

Kto z nas nie pamięta tego wspaniałego smaku. Smaku, który zostaje z nami na całe życie. Ostatni zapragnęłam poczuć go znowu. Wykopałam przepis, zrobiła czekoladę i poczułam ten smak, który towarzyszył mi w dzieciństwie.

Domowa czekolada

Składniki:
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 0,25 szklanki mleka
  • 150 g herbatników
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy miękkie masło i kakao, podgrzewamy aż wszystko się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku. Całość mieszamy (najlepiej mikserem) do uzyskania jednolitej masy. dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz